luni, 21 noiembrie 2011

Note de lectie: Personalitatea

Delimitari conceptuale

Pentru a putea intelege conceptul de prsonalitate mai bine si pentru a evita confuzii este necesar sa definim notiunile de: individ, individualitate, persoana, personalitate si personaj.
· Individul se defineste ca fiind totalitatea biologice (innascute si dobandite) care asigura adaptarea la mediul natural.
Caracteristicile individului:
-este un produs in intregime determinat biologic;
-este reprezentat al speciei, indiferent daca aceasta este vegetala, animala sau umana;
-notiune aplicabila tuturor organismelor, fara conotatii descriptive sau evaluative.
· Individualitatea este deci individul cu organizarea lui specifica, diferentiata, irepetabila si ireductubila. Notiunea de individualitate se foloseste pentru a desemna organizarile complexe.
· Prin conceptul de persoana desemnam ansamblul insusirilor psihice care asigura adaptarea la mediul socio- istoric; deci individul luat in acceptiunea sa psihologica. Notiunea de persoana este aplicabila doar omului,dar nu in general, ci doar celui normal dezvoltat din punct de vedere psihic ( copiilor la nastere si bolnavilor nu li se poate acorda atributul de persoana)
· Personalitatea este totalitatea psihologica ce caracterizaza si individualizeaza un om. Ea este omul viu, concret, pasional, rational, deci omul asa cum este el resimtit in afara noastra sau in propriia noastra fiinta. Sau, am putea spune ca personalitatea reprezinta persoana plus o nota de valoare, ea este organizarea superioara a persoanei.
· Exista doua accepţiuni ale conceptului de personaj strans legate intre ele: personajul ca manifestare in afara, in comportament a persoanei şi personalitaţii, ca exteriorizare a lor; personajul ca "persoana in rol", omul interpretat ca un rol social, şi cum fiecare om poate juca mai multe roluri inseamna ca el se manifesta prin mai multe personaje, isi releva faţa de alţii diverse "faţete" ale personalitaţii sale. Intre personalitate si personaj exista relatii de echilibru , armonie, de coexistenta, dar si relatii de disonanta si dezechilibru (in acest caz putem asista la un proces de depersonalizare, dedublare care perturba functionarea normala a personalitatii).

Concluzii
·
  Notiunile de individ si individualitate se dispun in plan biologic, pe cand cele de persoana, personalitate si personaj in plan social.
· Persona este corespondentul in plan social al individului din plan biologic, iar personalitatea, a notiunii de individualitate in plan biologic.
· Corespunzator procesului de individulaizare a individului din plan biologic , intalnim particularizarea persoanei, in plan social si convertirea ei in personalitate.
· Aceste notiuni acopera realitati diferite intre ele presupunand totodata o asociere si corespondenta logica, fapt care impune utilizarea lor diferentiala.
· Cand ne referim la omul normal dezvoltat din punct de vedere psihic este mai bine sa recurgem la notiunile de persoana si personalitate decat la cea de individ. Numirea unui om cu termenul ascunde intentia de desconsiderare si de reducere a acestuia la atributul de fiinta biologica, de simplu “tub digestiiv”.


Definirea personalitatii

Personalitatea este un ansamblu de insusiri psihice. Acestea se caracterizeaza prin:
Ø dispun de o relativa stabilitate- personalitetea este relativ identica cu sine insasi, neputand fi radical modificata de situatiile tranzitorii sau accidentale;
Ø rezulta din condensarea diferitelor functii si procese psihice;
Ø sunt generalizate- se manifesta in cele mai diverse situatii;
Ø sunt esentiale - vizeaza aspectele cele mai importante ale manifestarii ale omului privind orientarea sa, optiunile si raspunsurile sale fundamentale;
Ø dispun de plasticitate;
Ø sunt structurate si dinamice- personalitatea presupune organizare, ierarhizare, dar si dezintegrare progresiva;
Ø unicitatea- personalitatea realizeaza sinteza dintre trasaturi/insusirile generale, particulare si individuale ale omului, capatand in virtutea acestui fapt un caracter propriu, specific, unic.
Tipuri de definitii
1. Definitii prin efect extern. Gordon W. Allport –“Personalitatea este suma totala a efectului produs de un individ asupra societatii.” Acest tip de definitie ia in considerare doua aspecte : modul de manifestare al personalitatii in afara si efectul pe care aceasta il produce asupra altor oameni. Definiţiile, prin efect extern stabilesc o relaţie de cauzalitate între calitatea personalităţii şi capacitatea ei de influenţare şi modificare a conduitei altora.
2. Definitii prin structura interna. Gordon W. Allport : “'Personalitatea este organizarea dinamica în cadrul individului a acelor sisteme psihofizice care determina gandirea şi comportamentul sau caracteristic.” Definirea personalitaţii prin structura interna are avantajul surprinderii şi redarii conţinutului personalitatii , a elementelor componente şi mai ales a relaţiilor dintre acestea.
3. Definitii pozitiviste. Gordon W. Allport: “Personalitatea este conceptualizarea cea mai adecvata a comportamentului unei persoane in toate detaliile sale, pe care omul de stiinta o poate da la un moment dat."
Din punctul de vedere al altor autori personalitatea este definita astfel:
Hans Eysenck : “Personalitatea este organizarea mai mult sau mai putin durabila a caracterului, temperamentului, inteligentei si fizicului unei persoane. Aceasta organizare determina adaptarea sa unica la mediu”.
Paul Popescu Neveanu : “Personalitatea este un macro sistem al invariatilor informationali si operationali ce se exprima constantin conduita si sunt definitorii sau caracteristici pentru un subiect.”
Trebuie facuta distinctia dintre planul dezvoltarii ontogenetice al prsonalitatii (produsul imprejurarilor) si planul functional al personalitatii (cand este dezvoltata in linii mari si isi impune cerintele asupra propriei sale evolutii).


Laturile personalitatii

Psihologia traditionala vorbeste despre trei componente ale personalitatii :temperament, aptitudini si caracter. Temperamentul furnizeaza informatii despre cum este si cum reactioneaza un om. Aptitudinile spun despre on ce poate sa facasau cat de dotat este. Caracterul arata cum se comporta omul in planul relatiilor sociale.
Psihologia contemporana adauga la cele trei laturi inca doua: inteligenta si creativitatea.
Temperamentul- latura dinamico-energetica
Aptitudinile- operational- instrumentala
Caracterul- latura relational- valorica
Inteligenta- latura rezoluti-productiva
Creativitatea- latura trasformational- constructiva


Tipuri de personalitate
1.  Personalitate imatura
2.   Personalitati mature
3.   Personalitati accentuate
4.   Personalitati anormale/destructurate
              Personalitatea in dubla sa ipostaza (realitate si concept) ocupa un rol central. Din punct de vedere teoretic este cadrul de referinta fundamental pentru definirea sensului si valorii a tuturor celorlalte notiuni psihologice.Toate notiunile care definesc mecanismele si procesele psihologice nu ar avea nici o releveanta daca ar fi luate separat,asfel personalitatea le inglobeaza si face ca ele sa aiba o anumita finalitate, un anumit ritm, sa conduca sau nu la rezultate favorabile.
Din punct de vedere practic, personalitatea este centrala pentru psihologie deoarece ea reprezinta primul ghid in modelarea concreta a omului. Numai cunoscandu-i laturile, structura, laturile, tipurile vom putea selecta si utiliza cele mai potrivite ,mijloace, metode, procedee de influentare educativa.


Obiective 

Obiective  generale:

-Însuşirea corectă a informaţiei factuale şi folosirea adecvată a termenilor psihologici, în contexte diferite:
-Dobândirea cunoştinţelor referitoare la personalitate;
-Autoevaluarea personalitatii luata in sens general;
-Îmbunătăţirea strategiilor de educare a manifestarii personalitatii prin cunoaşterea propriilor caracteristici temperamentale si caracteriale;
-Aprecierea şi valorizarea diferitelor  moduri de gândire şi acţiune.
           

Obiective cognitive:

La sfârșitul lecției, elevii, utilizând cunoştinţele acumulate vor fi capabili:
-să definească  conceptul de “personalitate” si să-l prezinte cu propriile cuvinte;
-să explice caracteristicile personalitatii;
-să argumenteze unicitatea personalitatii individului;
Obiectivele vor fi atinse dacă se vor utiliza corect conceptele şi informaţia cu privire la lecție


Obiective operaționale:


          Transmiterea informațiilor:
o    Elevii: preiau informaţiile; participă activ la secvenţa de predare prin răspunsuri la întrebările adresate de profesor: ”Ce credeti că este personalitatea?”.
o    Notează în caiete schema lecţiei
  
           Înțelegerea noilor concepte:
o    Expunerea este presarată de întrebări tip, in scopul de a cunoaste viziunea conceptelor la clasa, dupa care urmeaza explicația.
       
          Fixarea cunostintelor:
La sfârșitul lecției, elevii vor fi capabili:
o   să-şi autoevalueze personalitatea;
o   să cunoască si să identifice tipurile de personalitate; obiectivul va fi atins dacă se realizează tema și exercițiul din timpul orei, exerciții (de exemplu: în scrieri literare fragmente care ilustrează acest lucru; sau în cadrul colectivității prin analiză individuală); obiectivul va fi atins dacă se va explica de ce este greșiă formularea “ această persoană nu are personalitate”;


Obiective creative

-Pe parcursul lecției, elevii vor fi capabili să realizeze exerciții.
-La sfârșitul lecției, elevii vor fi capabili să realizeze tema acasă. 

Tema:

Realizati un eseu de aproximativ 2 pagini in care sa surpundeti propria personalitate folosindu-va de informatiile prezentate la lectie, facand referire la temperamentul propriu si la caracteristicile acestuia, precum si la caracter, utilizand de asemenea atitudinile ce va caracterizeaza. Pentru a sustine argumentarea, folositi exemple concrete, din viata de zi cu zi.

 
Personalitatea:  Proiect didactic

1: Recapitularea conceptelor tratate in lectia anterioara: 10 minute
·        Despre ce am discutat in lectia anterioara?
·        Temperament- tipologii si portrete temperamentale
·        Caracter: caracteristici, atitudini (tipuri de atitudini si exemple)
Metode si mijloace
·        Conversaţia euristică
       Oiective
·        Captarea atenţiei de catre profesor
·        Participarea elevilor in mod activ
·        Evaluarea capacitatii de operationalizare cu conceptele achizitionate
·        Evaluarea nivelului însușirii cunostintelor anteriore

2: Comunicarea subiectului şi a obiectivelor lecţiei de zi5 minute
·        Personalitatea– ansamblu de insusiri psihice
·        Tipuri de personalitate
·        Caracterizarea personalitatii;
·        Personalitate-Temperament- Caracter
       Metode si mijloace:      
·        Explicaţie
·        Manualul
·        Suport ppt.
·        Laptop si videoproiector
       Obiective:
·        Prezentarea materialului : stimul şi dirijarea învăţării 

3:Transmiterea şi asimilarea noilor informaţii: 25 minute
·        Caracteristici ale personalitatii
·        Tipuri de personalitate
·        Personalitate-Temperament- Caracter
  Metode si mijloace:
·        Expunerea
·        Explicaţia
·        Conversaţia euristică
·        Manualul
·        Videproiectorul
Obiective:
ü      Transmiterea informatiilor
·        Elevii: preiau informaţiile; participă activ la secvenţa de predare prin răspunsuri la întrebările adresate de profesor: ”Ce credeti  ca este personalitatea?”.
·        Notează în caiete schema lecţiei
ü      Intelegerea noilor conceptelor
·        Expunerea este presarata de intrebari tip, in scopul de a cunoaste viziunea conceptelor la clasa, dupa care urmeaza explicatia.
·        Fixarea cunostintelor                                                                                                                                                                    
4: Obţinerea performanţei: 10 minute
 Metode si mijloace:
·        Problematizarea: 
ü      Este posibil ca o persoană să-și schimbe personalitatea în funcție de mediul de viață sau anumite situatii problematice?
ü      Cum credeți că am fi dacă personalitatea ar fi exclusiv înnăscuta?
·        Conversaţia euristică
Obiective:
·        Asigurarea feed-back-ului
·        Fixarea cunostintelor
·        Argumentarea pe baza conceptuala
·        Evaluarea cunostintelor

La sfarsitul lecției, elevii vor fi capabili:
 -să definească conceptul de personalitateși să-l prezinte cu propriile cuvinte;                                                          
  -să explice caracteristicile tpersonalitatii;                                                                                                                                                    -să argumenteze importanţa unicitatii personalitatii în viaţa individului;    
                                                      
5:Prezentarea temei pentru acasa: 2 minute
Metode si mijloace
·        Cerinta in cadrul postarii::
  Realizati un eseu de aproximativ 2 pagini in care sa surpundeti propria personalitate folosindu-va de informatiile prezentate la lectie, facand referire la temperamentul propriu si la caracteristicile acestuia, precum si la caracter, utilizand de asemenea atitudinile ce va caracterizeaza. Pentru a sustine argumentarea, folositi exemple concrete, din viata de zi cu zi.
Obiective:
·        Asigurarea retenţiei
·        Operationalizarea cu noi concepte
·        Creativitatea pe baza conceptuala




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu